Despre fotograf

Am inceput sa fotografiez inca din copilarie, fiind a doua generatie de fotografi din familie.

In tot acest timp am invatat sa pun „clientul’’ pe primul loc.

Fotografia este o arta! O arta ce presupune sensibilitate, sinceritate, viziune, multa pasiune, dar nu in ultimul rand, multa munca!

Ca subdomeniu al fotografiei, fotografia de nunta face parte din categoria fotojurnalismului, considerat a fi unul dintre cele mai grele domenii al fotografiei. De ce? Foarte simplu! Pentru ca fotojurnalismul combina instantaneul cu latura artistica a fotografiei.

Fotojurnalistul are o misiune grea, deoarece prima regula a fotojurnalismului spune ca nu ai ai voie sa afectezi atmosfera in care s-au desfasurat evenimentele, adica nu ai voie sa influentezi ambientul sau, mai bine zis, trebuie sa fotografiezi exploatand intr-o cat mai mare masura lumina ambientala. Asta inseamna ca un fotojurnalist trebuie sa foloseasca flashul intr-o cat mai mica masura si doar atunci cand lumina ambientala este atat de slaba, incat face imposibila fotografierea. Dar chiar si atunci flashurile sau blitzurile de reportaj ( externe) trebuie pozitionate astfel incat sa simuleze lumina ambientala sau sa o afecteze intr-o cat mai mica masura!

Ce trebuie sa surprinda un fotojurnalist in fotografiile sale?

In primul rand, un fotojurnalist trebuie sa redea in fotografiile sale felul in care s-a desfasurat evenimentul ( nunta in cazul de fata ), felul in care mirele si mireasa au trait acele clipe unice din viata lor, legatura dintre cei doi, emotia ce-i cuprinde, un gest, o privire, o lacrima, o atingere, o postura care sa vorbeasca despre legatura dintre cei doi, interactiunea dintre cei doi si invitati, cu alte cuvinte INSTANTANEE!

Si aici deja se complica lucrurile! De ce? Pentru ca INSTANTANEUL, presupune din partea fotografului sa fie in permanent in garda, atent la desfasurarea evenimentului, pentru a putea surprinde acele momente de care am vorbit mai sus, momente ce se deruleaza cu o viteza foarte mare! Mai mult, presupune din partea fotografului, cunoasterea la perfectie a tehnicii si artei fotografice, pentru ca el trebuie sa reactioneze la schimbarile de situatie ( felul in care cade lumina ), cu o viteza foarte mare, fiind atent in acelasi timp si la felul in care compune cadrul, astfel incat sa puna in valoare momentul ( subiectul ) pe care il surprinde in fotografii.